категорії: новина

Підручники історії не повинні робити людей ворогами

теґи: Петро Толочко, «Освіта», підручники історії, історія

«Етнічний підхід загрожує небезпекою, оскільки призводить до того, що дослідники знаходять все нові історичні образи», — заявив історик, академік НАН України Петро Толочко на науково-практичній конференції в Києві.

Шкільні підручники, зазначив Толочко, подають міфи, які згодом можуть зіграти руйнівну роль у міжнаціональних відносинах у СНД.

За його словами, він не знає істориків, які пишуть підручники історії для українських шкіл, але написане ними іноді його «просто вражає».

«Треба міняти підхід. Цей міф принижує, перш за все, український народ, який ніби-то протягом сторіч всі тільки били і принижували. Як тільки націоналісти цього не розуміють? Треба пам‘ятати одне — ніколи Україна не була колонією», — наголосив історик, додавши, що в російській політичній еліті українці завжди відігравали важливу й значиму роль.

Виступив перед учасниками конференції старший радник посольства РФ в Україні Сергій Кузнєцов відзначив, що «підручники історії не повинні робити людей ворогами».

Раніше віце-прем’єр Володимир Семиноженко повідомив, що уряд забезпечить об'єктивність процесу підготовки підручників, у тому числі навчальних посібників з історії.

Оригінал новини

  i-lyudej.html